dissabte, 24 de novembre del 2012

Com parlar bé en públic

Benvinguts de nou!

La comunicació oral

Avui us parlaré de la comunicació oral, una d'aquelles característiques que tot mestre ha de dominar a la perfecció, per utilitzar-la, però també per saber-la potenciar en els seus alumnes. Per fer-ho utilitzaré com a  referència al llibre Com parlar bé en públic de la Joana Rubió i en Francesc Puigpelat. Aquest llibre ens explica un seguit de tècniques i consells molt útils per millorar la nostra habilitat per emetre un discurs davant d'un auditori. Per tal d'evitar estendre'm massa en al llibre miraré de resumir les idees que m'han semblat més interessants, aquelles que, des del meu punt de vista i experiència, poden ser de més ajuda.


Com parlar bé en públic

La majoria de persones afrontem una exposició oral com una batalla on ens enfrontem al pitjor dels enemics, que som nosaltres mateixos. I és que per poder captivar l'auditori cal, primer de tot, aconseguir controlar els nervis i preparar la nostra actuació a fons, com si cada exposició fos l'última de les batalles.

Si des d'un bon principi som capaços de controlar els nervis podrem centrar la nostra atenció en la resta de factors que envolten l'exposició, que no són pocs. Deixeu-me que us parli primer de tot de l'aparença i la imatge que cal donar al públic. D'entrada és fonamental mostrar confiança, directament relacionada amb la capacitat que tinguem per amagar els nervis. Per mostrar confiança cal dominar molt el contacte visual i la improvisació ja que aquestes eines ens permetran connectar molt amb el públic. Aquest "connectar" és el que anomenem com a  feedback, i vindrà també molt enfortit si dominem el llenguatge corporal. Així doncs, si sabem moure'ns, si sabem "connectar" i, finalment, si sabem analitzar contínuament l'estat d'atenció del públic, podrem portar la conferència per allà on més ens convingui.

Parlem ara de com desenvolupar el discurs pròpiament dit. Tot bon orador ha de conèixer la importància de les 4 preguntes (per què, qui, què i com), que consisteixen en dominar la temàtica del discurs, saber com expressar-lo, i, molt important, al públic al que va dirigit.
La conferència ideal seria aquella que no dóna marge al avorriment, és a dir, una exposició on la brevetat i la claredat imperin en tot moment. Per aconseguir això serà fonamental fer una bona síntesi del que direm i, sobretot, remarcar contínuament el missatge clau.

Que n'hem fet del llibre?

Si voleu saber com hem treballat el llibre a classe doneu un cop d'ull a la entrada que fa la Mercè Soler parlant-vos precisament d'això. Dir-vos finalment que, si la vostra feina o estudis us demanen dominar aquesta competència, la lectura d'aquest llibre us pot ser una bona ajuda. Al cap i a la fi tots som oradors de la nostra història, i saber explicar-la amb fermesa sempre ens donarà una major credibilitat.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada