dissabte, 13 d’octubre del 2012

La descripció

L'entrada d'avui serà menys tecnològica que l'anterior, i és avui us parlaré dels continguts de COED (Comunicació Oral, Escrita i Digital). Concretament us parlaré de la descripció.
El proper dimecres presentarem el Qui ets, tu? on descriurem alguna persona de la classe. Aquesta entrada, doncs, servirà per repassar aquells trets i característiques que ha de tenir una bona descripció. Som-hi doncs.

La descripció és un mode narratiu que pretén representar imatges, persones, sentiments, etc. Encara que no ens n'adonem, contínuament utilitzem aquest gènere en la nostra vida, ja sigui al parlar o en la nostra ment, que té gravades un munt de descripcions que ens parlen de llocs, persones o sensacions que hem viscut. 
Encara que podem trobar un text purament descriptiu, les descripcions solen formar part d'altres textos narratius. 
Hi ha dues classes de descripció:
  • La descripció objectiva, on l'autor pren una actitud imparcial enfront l'objecte descrit, definint-lo amb precisió. És un tipus propi dels textos científics i acadèmics.
  • La descripció subjectiva, a diferència de l'anterior, adopta un posicionament suggeridor al voltant del objecte que descriu. En aquest tipus se solen utilitzar molts adjectius de finalitat estètica que mostren la postura del autor.
El procés descriptiu segueix unes pautes, uns passos més o menys estrictes que ajuden a construir el producte. Els passos consisteixen en idear,  ordenar i textualitzar.

Són pròpies del text descriptiu les següents tècniques:
  • Els sintagmes nominals àmpliament adjectivats
  • Els verbs en present o imperfecte d'indicatiu
  • Paraules que descriuen impressions sensorials (tacte, olor, etc)
  • Terminologia
  • Definicions
  • Enumeracions
  • Recursos expressius (comparacions, personificacions, etc)

Amb aquestes línies us he resumit breument els coneixements sobre la descripció que hem aprés a classe.

Deixeu-me, però, que us faci una petita recomanació en forma de vídeo. Es tracta d'un videoclip del grup Estúpida Erikah, una formació que, sota la batuta de Lluís Boira i amb una sonoritat molt acollidora ens deixa temes com aquests, Gominoles gegants i les meravelles aquàtiques, una cançó que ens ve acompanyada en aquest vídeo de la descripció visual que en fa Conrad Roset.

Em sembla un molt bon exemple de descripció, poètica i visual. 


Espero que us agradi!

Fins aviat!

1 comentari: