diumenge, 7 d’octubre del 2012

La competència comunicativa

Què és la competència comunicativa

La competència comunicativa és present tant en els sistemes primaris (situacions quotidianes) com en els sistemes secundaris (més elaborats i complexes).

"La competència comunicativa és el terme més general per definir la capacitat comunicativa d'una persona, capacitat que abraça tant el coneixement de la llengua com l'habilitat per utilitzar-la. L'adquisició d'aquesta competència es configura a partir de l'experiència social, les necessitats i motivacions, i l'acció, que és alhora una font renovada de motivacions, necessitats i experiències" Gumperz i Dell Hymes (1972).

Els components de la competència comunicativa són els següents:
  • Competència lingüística/gramatical (domini del codi: lèxic, sintàctica, fonologia...)
  • Competència sociolingüística (regles socioculturals: situació, normes...)
  • Competència discursiva (habilitat d'interpretar diferents discursos)
  • Competència estratègica (utilitzar les eines verbals i no-verbals)
Si pensem en la competència comunicativa hem de saber que no només parlem del discurs oral, sinó també de l'escrit. I per dominar aquest registre cal tenir cura a l'hora de elaborar un text. Parlem doncs d'aquest procés.

La composició del text

Aquest és un procés tant comú té tres etapes que sovint deixem de banda i que, en canvi, són fonamentals per aconseguir elaborar un bon text. Aquestes tres etapes es subdivideixen en altres més concretes que permeten estructurar el procés de composició de forma molt més acurada. Podeu veure'ls en el document que us presento a continuació.



I si parlem de competències comunicatives...

...hem de parlar de les habilitats comunicatives, aquelles que són necessàries per comunicar-nos de forma eficient. Al principi, quan definíem la competència comunicativa dèiem que no només es tracta del discurs oral sinó també del escrit. Aquí trobem les dues primeres doncs, parlar i escriure, a les que afegim escoltar i llegir.
Cal afegir que hem treballat molt al voltant d'aquest temes a classe, ja que vàrem fer una síntesi d'un article del Jesús Tuson, El lenguaje y las lenguas, i una taula on feiem constar les diferències entre el codi oral i el codi escrit, una taula que girava al voltant d'un altre article, Descriure escriure de Cassany, D. Us els deixo tots dos enllaçats per si voleu donar-hi un cop d'ull.

Si voleu saber més coses sobre les habilitats socials passeu pel bloc de la Carlota Esteban on fa una entrada dedicada exclusivament aquest tema.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada